Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Έκκληση των πολιτών για τη ρύπανση στο Ευρύπεδο Κυργίων από ακατέργαστα λύματα υπονόμων

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή ....


ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝΠΟΛΙΤΩΝ  ΓΙΑ TΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΥΠΕΔΟ ΚΥΡΓΙΩΝ ΑΠΟ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ  ΛΥΜΑΤΑ ΥΠΟΝΟΜΩΝ

To νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται στο προσφυγικό χωριό μας,τα Κύργια ως το πολυτιμότερο αγαθό και βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί πίνουμε νερό γεώτρησης ή μικτό νερό, από τότε που η Καβάλα και το Δοξάτο μας θεωρούν ως "εσωτερικό προτεκτοράτο" και αντλούν τα νερά των Πηγών του Πουνάρπασι, που ανήκουν στα Κύργια,  και αποφασίζουν χωρίς εμάς, αλλά οι "εισβολείς"  αρέσκονται να αναφέρουν πέντε αυθαίρετα ονόματα για τισ Πηγές, και αρνούνται την ονομασία του Δ.Δ. - Κοινότητα Κυργίων, εκεί μέσα που ανήκουν, παραβιάζοντας την συνταγματική  ισονομία και ισοτιμία.

Τώρα όμως  ξέσπασε έκκληση και καταγγελία των πολιτών στους υπεύθυνους φορείς του Δήμου, του Νομού και της Περιφέρειας  όλων των βαθμών  για την βραδυκίνητη διεκπεραίωση  της ρύπανσης υπονόμων και την υλοποίηση του βιολογικού καθαρισμού στο Ευρύπεδο Κυργίων.

Παραπλεύρως της μεγάλης ρύπανσης υπάρχουν γεωτρήσεις, που πίνουν νερό, οι άνθρωποι, τα ζώα και ποτίζουν και τα ζαρζαβατικά τους και κινδυνεύουν και τα υπόγεια νερά.

Το περιβάλλον, άρθρο 24 προστατεύεται από το Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει ρητά ένα δικαίωμα του καθενός στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και για την πραγματοποίηση κάνουν έκκληση οι πολίτες για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαώμα καθενός (ατομικό, κοινωνικό, πολιτικό, όπου ρητά κατοχυρώνεται η Αρχή της πρόληψης, προφύλαξης και επιβάλλεται στα κρατικά όργανα και τους υπεύθυνους φορείς να λαμβάνουν μέτρα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, όπου προστέθηκε στην ΣυνθΕΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχ.

Εδώ και τώρα καλούνται οι υπεύθυνοι φορείς και προγραμματιστές να λάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους από την κακοτεχνία και υποβάθμιση της περιοχής,με κρατικές επιχορηγήσεις;  που τρομάζει τους ανθρώπους και κινδυνεύει και ο υδροφόρος ορίζοντας με επιβάρυνση από μικροβιολογικά βακτήρια, παράσιτα, ιούς. μύκητες, που αποτελούν τις  συχνότερες αιτίες επιδημιών από υπονόμους και τα κόπρανα των ανθρώπων, ζώων, αλλά και επίσης από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και δύναται σύντομα να καταστραφούν οικισμοί, άνθρωποι και ζώα από τη μόλυνση των υδάτων

Η φωτογραφία που τραβήχθηκε την 09.01. 2013  στο Ευρύπεδο Κυργίων δεν αφορούν  τα ωραία   χρώματα  ιαματικές Πηγές, αλλά είναι η κόλαση από τα ακατέργαστα λύματα υπονόμων Κυργίων, Πηγαδίων και Αγοράς στο Ευρύπεδο Κυργίων.
Φωτογραφία και κείμενο: Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κύργια Ν. Δράμας

Για περισσότερα δείτε εδώ :
http://www.dramina.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15747:ekklisi-ton-politon-gia-ti-rypansi-sto-evrypedo-kyrgion-apo-akatergasta-lymata-yponomon&catid=107:2011-12-26-17-12-33&Itemid=165


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Konstantin Nalbantis ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΚΥΡΓΙΑ: ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΚΥΡΓΙΑ

Στα Κύργια υπάρχουν σε πέντε Συνοικισμούς και από ένα κενό, παλιό σχολείο, επίσης υπάρχουν και ένα Πνευματικό κέντρο και ένα Γηροκομείο, που τα δύο τελευταία έχουν ανεγερθεί με εράνους των πολιτών για τους πολίτες και την Τ.Α. που με ειδική παραχώρηση σε ένα από αυτά, τα επτά αναφερόμενα κτίσματα, μπορεί να δημιουργηθεί ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, ή αλλά ακόμα καλύτερα: ένα Λαογραφικό Μουσείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ή ένας συνδυασμός και των δύο, με σύμπραξη και αλληλεγγύη των πολιτών, Συλλόγων, σωματίων και της Τ.Α.και της τοπικής κοινωνίας.

Τα ερωτήματα που θέσαμε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, που σχετικά μας απάντησαν ως εξής:

Για τις προοπτικές μιας τέτοιας πρωτοβουλίας γράψαμε και επίσης τηλεφωνήσαμε στις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού:
Σε απάντηση της επιστολής που λάβαμε από την αρμόδια υπηρεσία σχετικά με τη διαδικασία ίδρυσης Λαογραφικού Μουσείου στην Κύργια Αγάπη Ν. Δράμας, ή τουλάχιστον σε ένα από τα πέντε ως επτά κενά κτίσματα μας απάντησαν τα πιό κάτω αναφερόμενα:

"Σας πληροφορούμε τα εξής:
Προκειμένου να συσταθεί ένα Μουσείο, θα πρέπει να υπάρχει ιδρυτική πράξη (καταστατικό σωματείου που να προβλέπει ίδρυση Μουσείου, ή απόφαση Δήμου δημοσιευμένη σε ΦΕΚ, ή σύσταση ιδρύματος) που να πιστοποιεί την μη κερδοσκοπική δραστηριότητα του χώρου.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει συλλογή, καταγεγραμμένη και τεκμηριωμένη (να υπάρχει ένας κατάλογος των αντικειμένων
της συλλογής και σύντομη περιγραφή τους)
Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρήσης του χώρου (του σχολείου εν προκειμένω) με παραχώρηση ή άλλη πράξη που να δίνει τη δυνατότητα στον φορέα που δημιουργεί το Μουσείο να χρησιμοποιήσει αυτό το χώρο για την έκθεση.

Κατόπιν γίνεται διαμόρφωση του χώρου και το σενάριο της έκθεσης (μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη).
Προγράμματα χρηματοδότησης τέτοιων δραστηριοτήτων υπάρχουν στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.
Στέλνουμε συνημμένη την Υπουργική Απόφαση που διευκρινίζει αναλυτικά τις προϋποθέσεις ίδρυσης
και αναγνώρισης Μουσείων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
--------------------------------
Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Τμήμα Παραδοσιακού και Σύγχρονου Λαϊκού Πολιτισμού
τηλ. 210 3254148
---------------------------
Για την αντιγραφή: Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης,www.kn-megalexandros.gr