Εξωφρενική η ρύπανση στα Οινόφυτα, λέει στα «ΝΕΑ» η διάσημη Έριν Μπρόκοβιτς
«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θέλω να έρθω στην Ελλάδα, με στόχο να επισκεφθώ τα Οινόφυτα. Θέλω να βοηθήσω και να αναλάβω αν γίνεται την υπόθεση. Είδα τα επίπεδα σε εξασθενές χρώμιο αλλά και φωτογραφίες από τον κόκκινο πια ποταμό που βρίσκεται στην περιοχή και έχω σοκαριστεί».
Τα έβαλε πριν από περίπου 11 χρόνια με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ρεύματος στην Αμερική. Η νομική σύμβουλος σε περιβαλλοντικά θέματα Έριν Μπρόκοβιτς ανέλαβε την υπεράσπιση των κατοίκων στο Χίνκλεϊ της Νότιας Καλιφόρνιας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι το πόσιμο νερό ήταν δηλητήριο, μολυσμένο από την τοξική ουσία εξασθενές χρώμιο. Η υπόθεση του Χίνκλεϊ που έκλεισε θετικά για τους κατοίκους είναι σχεδόν ίδια με αυτή των Οινοφύτων που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές Αυγούστου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους έδειξαν ότι η συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό έφτασε τα 51 μg/λίτρο ενώ δεν υπάρχει κανένα όριο ασφαλείας. «Η ρύπανση είναι εξωφρενική. Πρόκειται για μία τεράστια οικολογική καταστροφή που θα έχει μακροπρόθεσμα- εάν δεν έχουν φανεί ήδη τα πρώτα σημάδια- σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Πρέπει όλοι να δραστηριοποιηθούν», λέει στα «ΝΕΑ».
Επικίνδυνη τοξική ουσία
«Υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες στις δύο περιβαλλοντικές υποθέσεις αφού αρχικά πρόκειται για μόλυνση πόσιμου νερού από την πολύ επικίνδυνη τοξική ουσία που λέγεται εξασθενές χρώμιο», λέει στα «ΝΕΑ» η Έριν Μπρόκοβιτς. Το γεγονός, όπως τονίζει, ότι οι κάτοικοι και στις δύο περιοχές ξεσηκώθηκαν και είναι αυτοί που ανέδειξαν τις υποθέσεις, είναι ενθαρρυντικό. «Υπάρχει όμως μία πολύ μεγάλη διαφορά. Στο Χίνκλεϊ υπήρχε μόλις μία εταιρεία που αποδεδειγμένα ρύπαινε το πόσιμο νερό. Αντίθετα, στην υπόθεση των Οινοφύτων και του ποταμού Ασωπού δεν είναι μία αλλά δεκάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες που ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι. Πληροφορήθηκα ότι πρόκειται για 180 εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες επεξεργάζονται βαρέα μέταλλα. Αυτό είναι που κάνει την ελληνική περίπτωση ακόμη πιο σοβαρή», σημειώνει η νομική σύμβουλος, η οποία επισημαίνει επίσης ότι στο Χίνκλεϊ οι κάτοικοι ήταν μερικές εκατοντάδες- περίπου 600- και όχι περίπου 30.000, όπως στα Οινόφυτα.
«Δεν το έχω ξαναδεί»
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα μέτρησης, το ανώτατο όριο εξασθενούς χρωμίου στο νερό είναι 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. «Στην περίπτωση του Χίνκλεϊ τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν 22 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο». Στην υπόθεση του Ασωπού ξεπερνά τα 50.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. «Είναι εξωφρενικός αριθμός. Έκανα μια μικρή έρευνα με βάση όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί το τελευταίο διάστημα για την περιοχή. Στα περίπου 14 χρόνια που έχω αναλάβει περιβαλλοντική δράση πάντως, δεν έχω ξαναδεί έναν ποταμό να αλλάζει τόσο έντονα χρώμα λόγω της τοξικής αυτής ουσίας και από γαλαζοπράσινο να μετατρέπεται σε βαθύ κόκκινο», συμπληρώνει.
«Άμεση κινητοποίηση»
Η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση είναι πια ζωτικής σημασίας, σημειώνει η κ. Μπρόκοβιτς. «Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουν οι κάτοικοι αλλά κυρίως η ελληνική κυβέρνηση ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Αυτό που κινδυνεύει είναι η υγεία τους. Δεν πρέπει να το αφήσουν να περάσει έτσι». Όπως σημειώνει, το εξασθενές χρώμιο είναι υπεύθυνο για μια σειρά από ασθένειες με πιο σοβαρή τον καρκίνο. «Στο Χίνκλεϊ ο καρκίνος στους πνεύμονες θέριζε. Δεν είμαι γιατρός, αλλά μπορώ να καταλάβω ότι δεν επρόκειτο για σύμπτωση».
«Θα ειδοποιήσω τον ΟΗΕ»
Το πρόβλημα, όπως λέει, με τον Ασωπό σίγουρα δεν προέκυψε μέσα σε μία νύχτα. «Κρίνοντας από την εικόνα του κόκκινου ποταμού εικάζω ότι η μόλυνση άρχισε πριν από δεκαετίες. Αυτό που προτείνω είναι να εξεταστεί ξανά το ποτάμι αλλά και το νερό που τρέχει από τη βρύση κάθε σπιτιού στην περιοχή, όπως βέβαια και τα εργοστάσια και οι εταιρείες που το μολύνουν με εξασθενές χρώμιο. Γεωλόγοι πρέπει να εξετάσουν το έδαφος αλλά και τα υπόγεια νερά για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι μολυσμένα». Όσο για τον καθαρισμό, η νομική σύμβουλος είναι κατηγορηματική. «Χρειάζεται χρόνος και χρήμα για να καθαριστεί μια τόσο μεγάλη περιοχή από το εξασθενές χρώμιο». Μέχρι τότε όμως, όπως σημειώνει, θα πρέπει η κυβέρνηση να παρέχει στους 30.000 κατοίκους καθαρό νερό. «Αυτό που θα κάνω από τη μεριά μου είναι να ειδοποιήσω αρχικά το αρμόδιο γραφείο στα Ηνωμένα Έθνη για την υπάρχουσα κατάσταση και στη συνέχεια να δω πώς μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους στην περιοχή των Οινοφύτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου