Μετά τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και τη Θήβα, η τοξική ουσία εξασθενές χρώμιο ανιχνεύτηκε σε ακόμα μία περιοχή της Εύβοιας
Τμήμα του Ασωπού ποταμού που έχει ρυπανθεί από εργοστασιακά απόβλητα
Η τοξική ουσία εξασθενές χρώμιο, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, ανιχνεύτηκε σε νερό στην περιοχή Φάρος Αυλίδας στο Νομό Εύβοιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας, Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, από δειγματοληψία που έγινε στις 6 του Σεπτέμβρη σε γεώτρηση της περιοχής, ανιχνεύτηκε στον υδροφόρο ορίζοντα εξασθενές χρώμιο με περιεκτικότητα 136 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mg/l).
Η εξέλιξη αυτή φανερώνει ότι το πρόβλημα με τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τον Ασωπό ποταμό, λόγω της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας των βιομηχανιών της περιοχής, θέτει σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και κατοίκων σε Οινόφυτα, Ωρωπό, Θήβα και Φάρο Αυλίδας.
Η Διεύθυνση Υγείας ζήτησε από το υπουργείο Υγείας οδηγίες προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν και οι λήψεις δειγμάτων. Η γεώτρηση σφραγίστηκε, με αποτέλεσμα η περιοχή να μείνει χωρίς νερό. Οπως και άλλοι δήμοι (σ.σ.: Τα Οινόφυτα από τις αρχές Αυγούστου εξακολουθούν να υδροδοτούνται με το μολυσμένο νερό), ο Δήμος Αυλίδας περιμένει πότε θα «δεήσει» η ΕΥΔΑΠ ΑΕ να τον συνδέσει με το δίκτυό της.
Την ίδια στιγμή κι ενώ το πρόβλημα έφτασε «προ των πυλών» της πόλης της Χαλκίδας, η αντίστοιχη δημοτική επιχείρηση, η ΔΕΥΑΧ, με ανακοίνωσή της απλώς καθησυχάζει για τις μετρήσεις που έκανε και κάνει, χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά τους...
Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αυλίδας του ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση λαό και εργαζόμενους, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα απαιτεί τη λήψη μιας σειράς άμεσων μέτρων.
Εγκληματικές πολιτικές ευθύνες
Σημειώνουμε ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκατοντάδες βιομηχανίες δρουν ανεξέλεγκτα, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς, ρυπαίνοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τον οποίο υδροδοτούνται ολόκληρες περιοχές. Το έγκλημα συνεχίζεται, αφού στις περιοχές όπου εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο, σχεδόν καμιά ενέργεια από πλευράς κράτους για την προστασία της υγείας των κατοίκων δεν έχει γίνει.
Αντίθετα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την περασμένη βδομάδα, με αφορμή την περίπτωση της Θήβας, μια εγκύκλιο - πρόκληση, με την οποία επιχειρεί να καθησυχάσει τους κατοίκους σχετικά με τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και, ταυτόχρονα, να «βγάλει λάδι» τις βιομηχανίες που παράγουν αυτό το τοξικό απόβλητο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η παραμετρική τιμή του χρωμίου ορίζεται στο όριο των 50 mg/l για το συνολικό χρώμιο». Ωστόσο, τονίζεται ακόμα ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, «λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές δυσκολίες αναλυτικής μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου (!), καθώς και την έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων για τις επιπτώσεις του κατά την κατάποση (!), δεν προτείνει σχετική τιμή αποκλειστικά για το εξασθενές χρώμιο».
Οπως τονίζουν όμως επιστήμονες, το χρώμιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να παραμένει αυστηρά κάτω από συγκεκριμένες συγκεντρώσεις. Ομως, το εξασθενές χρώμιο, μια ένωση του χρωμίου, είναι ιδιαίτερα τοξικό και καρκινογόνο και γι' αυτό δεν υπάρχει καν επιτρεπτό όριο, αφού θεωρείται ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Επιπτώσεις στον άνθρωπο
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο υπό τη μορφή ατμών ή υπό τη μορφή σκόνης προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Είναι επίσης καρκινογόνο υπό τη μορφή νερού, αφού η επαφή του με τα κύτταρα του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες. «Στην ΕΕ το εξασθενές χρώμιο είναι αναγνωρισμένο και καταχωρημένο σαν καρκινογενετικό - μεταλλαξιογόνο - στοιχείο που επιδρά στην αναπαραγωγή», έχει δηλώσει στον «Ρ» ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου