Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και 6,75 δισ στην πραγματική οικονομία ως το τέλος του χρόνου

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και 6,75 δισ στην πραγματική οικονομία ως το τέλος του χρόνου

Στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης στην ΕΡΤ το νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και για τα 6,75 δισ μέσω ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (συχρηματοδοτούμενο και εθνικό σκέλος) που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία ως το τέλος του χρόνου, ενώ αναζητούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Οι πλήρεις αιτήσεις  έφτασαν τις 34.000 μόνο στον πρώτο κύκλο των προγραμμάτων υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες. Τα τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικής δραστηριότητας έκλεισαν στα τέλη Ιουλίου ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι δικαιούχοι στο πρώτο πρόγραμμα. Παράλληλα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος για τα τρία προγράμματα καθώς το πρόγραμμα που αφορούσε τον τουρισμό έχει κλείσει.
Όπως ενημέρωσε προχωράει η διαδικασία της αξιολόγησης των αιτήσεων, ενώ από τις 15 Οκτώβρη και μετά θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τους δικαιούχους. Κεντρικός σχεδιασμός είναι να ενισχυθούν οι νέοι επιχειρηματίες και οι ερευνητές είπε υπογραμμίζοντας ότι τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ θα αφορούν προσκλήσεις α) για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, β) σύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας και γ) μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων από 50 – 250 εργαζόμενους .

Οι παρεμβάσεις ΕΣΠΑ στο κοινωνικό πεδίο

Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις ΕΣΠΑ στο κοινωνικό πεδίο, καθώς περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα υποστήριξης υπηρεσιών, όπως η ενίσχυση της παιδείας με τους απαραίτητους αναπληρωτές που χρειάστηκαν για να ανοίξουν χωρίς κενά τα σχολεία για πρώτη φορά φέτος.
Το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς είναι "αντιγραφειοκρατικό και απλοποιημένο" δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, ενώ για πρώτη φορά δόθηκαν 190 εκ. στο πρόγραμμα αυτό ενώ για πρώτη φορά έχουμε τόσους πολλούς δικαιούχους, 15.000 επιπλέον από τα προηγούμενα χρόνια τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι καλύπτονται όλα τα παιδιά οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας και όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Επιπλέον υπενθύμισε ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των βασικών υποδομών των δήμων στην αντιμετώπιση π.χ. των πλημμυρών και των καταστροφών. Το πρόγραμμα αυτό υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ ενώ έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες και εφαρμόζεται ένα σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης των προτάσεων που κατατίθενται από τους δήμους ώστε να έχουν κοινωνικό νόημα

\




Δεν υπάρχουν σχόλια: